Ingrediënten voor een vorm met een inhoud van 1 liter:
400 gram gefileerde zalm
150 gram gerookte zalm(snippers)
150 gram verse roomkaas
1 bekertje zure room (125 gram)
4 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels kappertjes
1 steel bleekselderij
2 sjalotten
5 blaadjes gelatine
⅛ liter slagroom
2 eetlepels fijngehakte dille (vers of diepvries)
zout en versgemalen peper
sap van ½ citroen
Voor de saus:
1 kleine komkommer
1 bosje bieslook
¼ liter yoghurt
suiker
Bereiding:
Pocheer de verse zalm in circa 5 minuten tegen de kook aan in een laagje water en laat uitlekken. Of zet de zalm afgedekt 5 minuten op circa 500 watt in de magnetron en laat nagaren.
Doe de gare zalm, de gerookte zalm, de roomkaas, de zure room en de tomatenketchup in de foodprocessor en laat draaien tot alles goed gemengd is.
Spoel de kappertjes in een zeefje af onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Snijd de bleekselderij in de lengte in repen en daarna in blokjes. Snipper de sjalotjes.
Week de gelatine een paar minuten in ruim koud water. Klop de slagroom bijna stijf. Los de uitgeknepen gelatine op in een scheutje heet water (de gelatine mag niet koken!). Klop de gelatine door de slagroom.
Schep het zalmmengsel, de slagroom, de kappertjes, de bleekselderij, de sjalot en de dille door elkaar en breng de zalmmousse op smaak met wat zout en peper en desgewenst een scheutje citroensap.
Schep in een met olie ingevette of met gladfolie bedekte vorm, druk goed aan en laat de mousse afgedekt in de koelkast minstens 4 uur, maar liever nog een hele nacht, opstijven.
Halveer de geschilde komkommer, verwijder de zaadjes met een dessertlepel, snijd de komkommer in grove stukken en hak ze fijn in de foodprocessor.
Laat de komkommer in een zeef goed uitlekken. Knip de bieslook in ringetjes. Roer de komkommer en de bieslook door de yoghurt en breng de saus op smaak met citroensap, suiker, zout en peper.
Stort de zalmmousse op een platte schaal en serveer met de komkommersaus.
Bron: Boodschappen 4 – 1999
Bereidingstijd: circa 30 minuten (excl. tijd om op te stijven)
We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.