Stamppot boerenkool met rookworst
- Categorie: Hoofdgerechten, Stamppotten, Vlees, Warm
- Ingrediënten: aardappels, azijn, boerenkool, boter, melk, rookworst, spek
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen:
- 1 kg aardappels (afkokers)
- zout en peper
- 500 gram gesneden boerenkool
- 2 rookworsten (à 250 gram)
- 100 gram magere spekblokjes
- 20 gram boter
- 1½ dl warme melk
- 1 à 2 eetlepels azijn
Bereiding:
- Giet een laagje water van ca. 4 cm in een pan. Voeg er de aardappels met wat zout aan toe en breng aan de kook.
- Leg, zodra de aardappels koken, de boerenkool erop en de rookworst.
- Draai het vuur lager en kook de aardappels en de groenten (met het deksel op de pan) in ca. 15-20 minuten gaar.
- Prik in de aardappels om te voelen of ze zacht zijn. Bak intussen in een droge koekenpan de spekblokjes uit.
- Giet het kookvocht af. Stamp de aardappels en de boerenkool door elkaar met een stamper.
- Roer de boter erdoor en maak de stamppot wat smeuïger met de warme melk.
- Schep er de spekblokjes door en breng de stamppot op smaak met zout en peper en een scheutje azijn.
- Serveer de stamppot met de rookworst.
Tips:
- Serveer piccalilly en Amsterdamse uien of zoetzure augurken bij de boerenkoolstamppot.
Bron: Boodschappen 1 – 2006
Bereidingstijd: circa 35 minuten
Voedingswaarde per persoon: 700 kcal
- Datum: 10.02.2009
- Tijd: 22:30 uur
