Speculaastaart

SpeculaastaartIngrediënten voor een springvorm met een doorsnee van 20 cm:

Voor het deeg:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 volle eetlepel speculaaskruiden of koekkruiden
  • 150 gram boter
  • 1 eetlepel melk
  • 1 zakje geschaafde amandelen

Voor de vulling:

  • 200 gram gepelde amandelen
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eetlepels advocaat

Bereiding:

  1. Meng het bakmeel, de lichtbruine basterdsuiker, de kruiden en de in blokjes verdeelde boter in de foodprocessor tot een kruimelig mengsel.
  2. Voeg hier zoveel water toe als nodig (één of twee eetlepels) om er een samenhangend deeg van te maken. (Het deeg kan ook met de hand worden gemengd).
  3. Verdeel het deeg in twee porties (circa tweederde en éénderde), vorm er afgeplatte ballen van en laat verpakt in plastic folie ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
  4. Maak intussen de amandelvulling. Doe de amandelen met de witte basterdsuiker in de foodprocessor en laat draaien tot de amandelen fijngemalen zijn.
  5. Voeg de advocaat toe en laat de machine nogmaals kort draaien tot het een samenhangend mengsel is.
  6. Verwarm de oven voor op 160°C. Rol de grootste deegportie op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van circa 25 cm en bekleed daarmee de taartvorm. Snijd de rand van het deeg gelijk met de rand van de vorm.
  7. Vul de vorm met het amandelmengsel. Rol de kleinste deegportie uit tot een ronde lap met een doorsnee van 20 cm en leg die op de vulling. Druk de deegranden op elkaar.
  8. Zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de taart uit de oven, bestrijk de bovenkant met de melk en bestrooi met de geschaafde amandelen.
  9. Zet de taart nog ca. 10 minuten terug in de oven, tot de amandelen beginnen te kleuren. Laat de taart ca. 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder daarna de rand.

Tips:

  • Speculaaskruiden: Speculaas dankt zijn kruidige smaak aan het speciale specerijenmengsel dat aan het deeg wordt toegevoegd. Deze zogenaamde speculaaskruiden die overigens kant-en-klaar verkrijgbaar zijn, bestaan uit een mengsel van onder meer gemberpoeder, kaneel, kardemon, koriander en gemalen kruidnagels.
Bron: onbekend
Bereidingstijd: circa 35 minuten, de rusttijd en de oventijd niet meegerekend.
Print dit recept Print dit recept    

Geef punten: 1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (Er heeft nog niemand punten gegeven)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close