Soep van prei, aardappel en geroosterde knoflook
- Categorie: Soepen, Vegetarisch, Voorgerechten
Ingrediënten voor 6 personen:
- 45 gram boter
- 2 grote preien
- 3 middelgrote aardappelen
- 1 liter kippenbouillon
- 250 ml water
- 2 theelepels zout
- versgemalen peper
- 1 bol (of 10-12 teentjes) geroosterde knoflook
- 1 theelepel verse tijmblaadjes (geen gedroogde) of verse oregano
Geroosterde knoflook:
- Maak de bol knoflook schoon en halveer hem horizontaal. Leg de stukken in een braadslede met 250 ml olijfolie. Dek af en zet hem 30 minuten in een op 160°C voorverwarmde oven. Druk de knoflook uit de schilletjes. Enkele weken houdbaar in de koelkast. Giet de olie af.
Bereiding:
- Maak de prei schoon, snijd de witte delen in dunne ringetjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
- Verhit de boter in een braadpan en bak de prei op laag vuur circa 10 minuten onder af en toe roeren tot hij zacht maar niet bruin is. Doe de aardappelen erbij met de bouillon en het water.
- Breng alles op smaak met zout en peper en breng het vocht tegen de kook aan. Laat het 40 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer de geroosterde knoflook en tijm erdoor. Pureer alles grof met een pureestamper (u kunt de soep eventueel ook in een foodprocessor pureren).
Tips:
- Serveersuggestie: Serveer de soep heet, eventueel met een dun plakje kaas erop (gruyère of oude kaas). Het is ook erg lekker om er broodstengels, eventueel met maanzaad, bij te serveren.
- De soep kan 2-3 dagen van tevoren worden gemaakt en in de koelkast of diepvries worden bewaard (voeg in het laatste geval pas na het ontdooien de geroosterde knoflook en tijm toe).
- Gebruik voor een 100% vegetarische soep een groenten- of kruidenbouillon.
Bron: Koken met succes zonder stress
Bereidingstijd: ca. 1 uur
- Datum: 22.02.2009
- Tijd: 19:39 uur
