Oud-Hollandse Borstplaat
- Categorie: Koek & snoep, Koud, Sinterklaas
- Ingrediënten: boter, kristalsuiker, slagroom
Ingrediënten voor ca. 6 stuks:
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels slagroom
- boter om in te vetten
Benodigdheden:
- bakpapier
- 6 borstplaatvormen met een doorsnede van ca. 5 cm
Bereiding:
- Vet de borstplaatvormpjes in. Leg een vel bakpapier op een hittebestendig oppervlak (snijplank of aanrecht) en leg hierop de vompjes klaar.
- Verwarm in een pan met een dikke bodem de suiker met de slagroom en 2 eetlepels water op een laag vuur. Blijf continu doorroeren met een pollepel.
- Laat de gesmolten suiker al roerend ca. 3-5 minuten doorkoken en test met een pollepel of de massa goed is volgens één van onderstaande methodes.
- methode 1: laat de suikerstroop van de pollepel lopen en controleer of de laatste lepel een dun draadje trekt.
- methode 2: laat een druppel suikerstroop in een kopje koud water vallen. Deze vormt direct een hard balletje als de massa goed is.
- Neem de pan zodra de stroop goed is van het vuur en laat deze al roerend afkoelen.
- verdeel de massa snel over de ingevette vormpjes (tot ca. ½ cm dikte) zodra de massa troebel en dikker begint te worden.
- Laat de borsplaat 10-15 minuten akoelen, leg de vormpjes voorzichtig op hun kant en laat ze verder afkoelen.
- Leg de vormpjes weer vlak neer en laat ze nog eens 10 minuten afkoelen. Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.
Variatietips:
- Meng voor bruingekleurde borstplaat 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker.
- Vervang voor roze borstplaat de 2 eetlepels water door 2 eetlepels rode bessensap.
- Roer als de suikermassa dikker begint te worden 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de massa.
- Gebruik voor kleinere borstplaatjes 24 vormpjes met een doorsnede van ca. 2,5 cm.
Bron: Allerhande november 2003
Bereidingstijd: ca. 45 minuten
Voedingswaarde: ca. 210 kCal per portie
- Datum: 14.11.2010
- Tijd: 18:54 uur
