Gravlax

Gravlax Ingrediënten voor 8-12 personen:

  • 1 zalmmoot van ca. 800 gram (uit het midden van de vis; met vel)
  • sap van 1 citroen
  • 1 flinke bos dille
  • 4 eetlepels grof zeezout
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel versgemalen peper
  • 2 citroenen
  • plukjes dille om te garneren

Voor de saus:

  • 3 eetlepels grove mosterd
  • 2 glazen droge witte wijn
  • 3 eetlepels honing
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 dl olie

Bereiding:

  1. Vraag de visman de zalmmoot te fileren in twee gelijke stukken en de graten te verwijderen. Controleer de zalm zelf nog op graten en verwijder deze zonodig met een pincet.
  2. Wrijf de zalm in met het citroensap en laat intrekken. Hak de dille grof. Schep het zout, de suiker en de peper door elkaar.
  3. Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel. Leg een van de zalmfilets met de velkant op de folie.
  4. Bestrooi met de helft van het zeezoutmengsel en verdeel er de dille over. Dek af met de tweede zalmfilet die met het resterende zoutmengsel is bestrooid en verpak de vis strak in de folie.
  5. Leg in een passende schaal, dek af met een plankje en verzwaar met gewichten (bijvoorbeeld volle conservenblikken).
  6. Zet de schaal in de koelkast en laat 2 dagen en 2 nachten staan. Draai het pakketje elke 12 uur een keer om.
  7. Roer voor de saus de mosterd, de wijn en de honing met wat zout en peper in een kom door elkaar. Klop er in een dun straaltje de olie door.
  8. Neem de zalm uit de schaal en verwijder de aluminiumfolie. Schraap er de kruiden af en dep de zalmfilets droog met keukenpapier.
  9. Snijd de zalmfilets met een scherp mes zonder het vel schuin in dunnen plakken. Leg op een schaal, garneer met plakjes citroen en plukjes dille. Geef de saus er apart bij.
Bron: Boodschappen 4 – 1999
Bereidingstijd: circa 30 minuten (excl. de marineertijd)
Print dit recept Print dit recept    

Geef punten: 1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (Er heeft nog niemand punten gegeven)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close