Gevulde speculaas

Gevulde speculaasIngrediënten voor 8 personen:

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 150 gram koude roomboter (ongezouten)
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eieren
  • 1 pakje amandelspijs (300 gram)
  • ½ zakje garneeramandelen (55 gram)
  • bloem om te bestuiven
  • plasticfolie
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Leg een zeef op een kom en doe er bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout in. Schud voorzichtig met de zeef, zodat alles in de kom valt. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef.
  2. Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met twee gekruiste messen in piepkleine stukjes. Doe de melk erbij.
  3. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal. Pak de bal in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.
  4. Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeuïg wordt.
  5. Verwarm de oven (zonder bakplaat) voor op 175 ºC. Bedek de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
  6. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes, en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
  7. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de halve amandelen in het deeg als versiering. Trek ovenwanten aan en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 minuten gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden. Trek ovenwanten aan en haal de plaat uit de oven. Zet hem op het aanrecht en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

Tips:

  • Je kunt ook een ronde of vierkante bakvorm gebruiken. Druk de helft van het deeg uit in de ingevette bakvorm. Smeer de amandelspijs op het deeg. Rol de rest van het deeg uit in de juiste vorm en leg de deegplak op de amandelspijs. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en druk er wat amandelen in. Bak de gevulde-speculaastaart in 40-45 minuten af. Op de bakplaat kun je de speculaas elke vorm geven die je wilt. Maak er bijvoorbeeld een banketstaaf of sinterklaasstaf van, of een paar gevulde speculaaskoeken.
Bron: AllerHande 14 – 2004
Bereidingstijd: 20 minuten & 105 minuten oventijd
Voedingswaarde per persoon: 242 kCal
Print dit recept Print dit recept    

1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (1 stem(men) | gemiddeld: 2,00 punten)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close