Gevulde kalkoen met peperkoeksaus

Gevulde kalkoen met peperkoeksausIngrediënten voor 6-8 personen:

  • peper en zout (hiermee wordt de binnenkant bestrooid)
  • een uitgebeende babykalkoen van circa 3 kg
  • een grote naald en stevig garen om de kalkoen dicht te naaien
  • 2 eetlepels boter (hiermee wordt de buitenkant ingevet)
  • aluminiumfolie
  • 2 à 3 plakjes ontbijtkoek (genoeg om de saus te binden)

Voor de vulling:

  • 3 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel boter
  • 300 gram broodkruim
  • 300 gram fijngemalen ontbijtspek
  • 1 dl zoete witte wijn
  • 3 eetlepels cognac
  • 15 pitloze gedroogde pruimen
  • 10 gedroogde abrikozen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Begin met de vulling: Pel de sjalotten en de knoflook en hak ze fijn. Bak de sjalotten en knoflook in de boter zonder ze te laten kleuren.
  3. Doe broodkruim en ontbijtspek in de foodprocessor. Voeg de fijngesnipperde knoflook en sjalotten toe. Maal het geheel tot een rulle massa.
  4. Doe dit in een kom en voeg de wijn en de cognac toe. Kneed dit goed door zodat er een smeuïge maar niet te vaste massa ontstaat.
  5. Voeg hier de gedroogde pruimen en abrikozen aan toe en laat de massa volledig afkoelen voordat de kalkoen ermee gevuld wordt.
  6. Strooi zout en peper in de kalkoen. Vul de kalkoen met het mengsel maar zorg ervoor dat het er niet uitpuilt. Tijdens het garen zet de vulling namelijk uit, waardoor de kalkoen kan barsten.
  7. Naai vervolgens de kalkoen dicht met stevig garen en een grote naald. Wrijf de kalkoen in met twee eetlepels boter en leg de kalkoen met de rugzijde naar boven op het rooster van een grote braadslee en braad hem in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 2,5 – 3 uur.
  8. Verlaag na circa 30 minuten de oventemperatuur tot 175°C. Bedruip de kalkoen ieder kwartier met het braadvet.
  9. Bedek de kalkoen halverwege de braadtijd met aluminiumfolie om te voorkomen dat het borstvlees te veel uitdroogt en/of het vel te donker wordt.
  10. Giet eventueel een scheutje heet water of warme bouillon bij het braadvocht.
  11. Neem de kalkoen uit de oven en laat hem verpakt in aluminiumfolie minstens 15 minuten rusten.
  12. Giet wat bouillon of water in de braadslee en roer de aanbaksels los. Giet de jus via een zeef in een pannetje, zet op een lage warmtebron, voeg eventueel nog wat extra water toe en bind met de plakken ontbijtkoek tot de gewenste dikte.
  13. Leg de kalkoen op een grote schaal en snijd hem in plakken, serveer er de peperkoeksaus bij.

Tips:

  • Dit recept is aangepast aan de bereidingswijze in een conventionele oven.
  • Serveer met aardappelpuree, kastanjes en spruitjes.
  • De kalkoen is gaar als het vlees van de poten zacht aanvoelt als u er met een vork inprikt (en al het naar buiten parelende vocht kleurloos is).
Bron: Boodschappen 11 – 2004
Bereidingstijd: circa 25 minuten
Oventijd + rusttijd: 2½ – 3 uur
Print dit recept Print dit recept    

Geef punten: 1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (Er heeft nog niemand punten gegeven)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close