Eendenborst met pruimen en portsaus

Eendenborst met pruimen en portsausIngrediënten voor 6 personen:

  • 250 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • ¼ liter rode port
  • 3 borstfilets van tamme eend met vel (350 gram per stuk)
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • zout en versgemalen peper
  • 2 dl gevogeltefond uit een pot
  • takje verse of een mespunt gedroogde tijm

Bereiding:

  1. Week de pruimen bij voorkeur een hele nacht in de port.
  2. Laat de eendenborstfilets op kamertemperatuur komen en snijd het vel tot op de vetlaag kruislings in.
  3. Snijd de koude boter in blokjes en zet ze tot gebruik in de koelkast.
  4. Vet een braadpan met een dikke bodem in met een scheutje olie en zet op hoog vuur tot de pan goed heet is.
  5. Leg de eendenborstfilets met de velkant naar beneden in de pan en laat ze op middelhoog vuur 8 tot 10 minuten bakken tot het vel krokant is en het meeste vet is uitgebakken.
  6. Keer ze om en laat ze op de onderkant snel bruin bakken. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper en laat ze op laag vuur nog een paar minuten op de onderkant bakken.
  7. Neem ze uit de pan, leg ze op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  8. Giet het meeste vet uit de pan en blus af met de gevogeltefond.
  9. Laat met de tijm en het weekvocht van de pruimen op hoog vuur kort inkoken.
  10. Warm de pruimen door in de saus en schep ze uit de pan.
  11. Klop de koude boter met een paar blokjes tegelijk door de hete saus en breng de saus op smaak met wat zout en peper. Roer er het uitgelopen vocht van de eendenborstfilets door.
  12. Snijd de filets in schuine plakken en verdeel ze over de voorverwarmde borden.
  13. Schep er de saus met de pruimen naast en serveer met groenten naar keuze en aardappelkroketjes of -puree.

Tips:

  • Gebruik het eendenvet voor het bakken van de aardappelen.

Wijnadvies:

  • Drink hierbij een stevige, droge witte wijn, bijvoorbeeld een Elzasser Pinot Gris of een Chardonnay uit Californië, Chili of Zuid-Afrika.
Bron: Boodschappen 8 – 1999
Bereidingstijd: circa 35 minuten
Print dit recept Print dit recept    

Geef punten: 1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (Er heeft nog niemand punten gegeven)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close