Aardappel met appel uit de oven

Aardappel met appel uit de ovenIngrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg grote vastkokende aardappelen
  • 2 grote uien
  • 50 gram boter
  • 150 gr mager rookspek, in blokjes gesneden
  • ½ liter appelsap
  • 1 kippenbouillontablet
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • versgemalen peper
  • 4 grote appels
  • 150 gram ontbijtspek, in plakken gesneden

Bereiding:

  1. Kook de geschilde aardappelen halfgaar in water met zout of in de magnetron en laat ze afkoelen. Snijd intussen de gehalveerde uien in smalle ringen.
  2. Verhit de helft van de boter in de koekenpan en laat het spek omscheppend uitbakken. Voeg de ui toe en laat omscheppend circa 3 minuten meebakken.
  3. Schep het mengsel uit de pan. Breng het appelsap aan de kook, los er het bouillontablet in op en roer er de rozemarijn en wat peper door.
  4. Was de appels, boor er de klokhuizen uit en snijd de appels in plakken van circa 1 cm dik.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in met de resterende boter.
  6. Beleg de bodem met eenderde van de aardappelplakken. Verdeel daarover de helft van de appelschijven en het ui-spekmengsel.
  7. Ga verder met een laagje aardappel, een laagje appel een laagje uien en spek en tenslotte een laagje aardappel.
  8. Giet er het appelsapmengsel over en dek af met de plakken ontbijtspek. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet circa 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Verwijder na 15 minuten het aluminiumfolie en laat het spek knapperig bakken.

Wijnadvies:

  • Elzasser Pinot Blanc of Pinot Gris, Bourgogne Chardonnay, witte Côtes de Provence (10-12°C)
Bron: Boodschappen 9 – 1997
Bereidingstijd: circa 45 minuten
Print dit recept Print dit recept    

1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (1 stem(men) | gemiddeld: 4,00 punten)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close