Stamppot met prei, wortel en ham

Stamppot met prei, wortel en hamIngrediënten voor 4 personen:

  • 750 gram aardappels (afkokers)
  • 500 gram prei
  • 1 winterwortel
  • ca. 75 ml melk
  • zout & versgemalen peper
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 250 gram blokjes gerookte ham

Bereiding:

  1. Snijd de geschilde aardappels in stukken. Snijd de schoongemaakte prei in ringen.
  2. Was de prei ringen en laat ze uitlekken.
  3. Snijd de geschilde winterwortel in dunne plakjes.
  4. Kook de aardappels in een ruime hoeveelheid iets gezouten water in circa 15-20 minuten gaar.
  5. Doe na 10 minuten de plakjes wortel en de prei ringen in de pan en roer ze door de aardappels.
  6. Verwarm de melk in een steelpannetje.
  7. Giet de gare aardappels en groenten af.
  8. Stamp alle groenten door elkaar en giet tijdens het stampen bij beetjes tegelijk de hete melk in de pan.
  9. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.
  10. Schep ten slotte de mosterd en de blokjes ham door de stamppot.

Tips:

  • Vervang de hamblokjes door uitgebakken spekblokjes.
  • Laat de hamblokjes achterwege en serveer bij dit gerecht plakken pekelvlees. Reken op ongeveer 100 gram pekelvlees per persoon. Leg de plakken met een klontje boter op een vel aluminiumfolie en vouw het vel dicht. Leg het pakketje ongeveer 20 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven. Haal de warme plakken uit de folie en leg ze op de stamppot.
  • Vervang de prei door gesneden andijvie die niet wordt meegekookt maar rauw door de gekookte aardappels en wortel
    wordt gemengd.

Wijnadvies:

  • Zoek een lichte fruitige rode wijn, bijvoorbeeld een Beaujolais (14-15°C) of juist een witte wijn: een Zuid-Afrikaanse Chenin (Steen) of een Italiaanse Soave (7-9°C).
Bron:  Boodschappen 1 – 2005
Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Voedingswaarde per persoon: 258 kcal
Print dit recept Print dit recept    

1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (1 stem(men) | gemiddeld: 5,00 punten)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close