Maanzaadtulband met sinaasappelsiroop

Maanzaadtulband met sinaasappelsiroop Ingrediënten voor ca. 20 plakjes:

  • 1 zakje maanzaad (125 gram)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 grote eieren
  • 2 sinaasappels
  • 2-3 eetlepels sinaasappellikeur
  • tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

Voor de garnering:

  • 2 sinaasappels
  • 50 gram suiker
  • 25 gram roomboter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Rasp de schil van 2 sinaasappels en meng deze rasp met de sinaasappellikeur.
  2. Zeef de rest van het bakmeel boven een andere kom. Klop in een beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige, romige massa.
  3. Klop de eieren een voor een door de massa, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal door het botermengsel is opgenomen.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toe aan het beslag en meng dit met een spatel luchtig door het beslag.
  5. Spatel de sinaasappelrasp en de maanzaadjes ook luchtig door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
  6. Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De tulband is gaar als een erin gestoken satéstokje er droog weer uitkomt.
  7. Neem de tulband uit oven nemen en laat deze 10 min. in de vorm afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig los met de vingertoppen, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.
  8. Leg een rooster op de vorm en keer vorm en rooster samen om. Verwijder de vorm voorzichtig.
  9. Haal met een citrustrekkertje (Brabantia) dunne reepjes schil van twee overgebleven sinaasappels.
  10. Pers de sinaasappels uit en breng 100 ml van het sap met de 50 gram suiker in een steelpannetje aan de kook. Roer er 25 gram roomboter door en laat het geheel al roerend in 5 minuten zachtjes tot een dikke siroop inkoken.
  11. Schenk de siroop over de (nog warme) tulband en strook de sinaasappelsliertjes erover.

Tips:

  • Als u geen citrustrekkertje heeft kunt met een dunschiller repen schil van de sinaasappel schillen en deze in dunne reepjes snijden.
  • Verpak de afgekoelde tulband direct in plastic- of aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
Bron: Allerhande 13 – 2005
Bereidingstijd: ca. 30 minuten & 1 uur oventijd
Voedingswaarde per persoon: 235 kilocalorieën
Print dit recept Print dit recept    

Geef punten: 1 stip = slecht2 stippen = matig3 stippen = voldoende4 stippen = goed5 stippen = SUPER! (Er heeft nog niemand punten gegeven)
Loading ... Loading ...
 

Laat een reactie achter

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Details weergeven

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close